Seuran historiaa

VOIMISTELUSEURA KESKI-UUSIMAA 20 V

 

Eräänä tammikuun viikonloppuna telinevoimistelun valmentajakoulutuksen tauolla Hakunilan mäcissä syntyi ajatus kuntien rajat ylittävästä telinevoimisteluseurasta. 15.3.1998 pidettiin Voimisteluseura Keski-Uusimaan perustamiskokous Järvenpää-talolla, johon osallistui noin 15 telinevoimistelusta innostunutta henkilöä. Samana keväänä 1998 ensimmäiset seuran voimistelijat osallistuivat kansalliseen kilpailutoimintaan.

 

Voimisteluseura Keski-Uusimaan ensimmäinen varsinainen toimintakausi alkoi syksyllä 1998. Seuran ryhmät harjoittelivat seitsemällä eri koululla Keravalla ja Järvenpäässä, Harrastajia oli ensimmäisenä kokonaisena toimintakautena noin 150.

Keväällä 1999 seura vuokrasi oman tilan telinevoimistelulle ja kiipeilylle alueen kiipeilyharrastajien kanssa Keravan Klondyke- talolta.

Talkoovoimin noin 550 neliön tilaan rakennettiin toimiva telinesali. Alue saatiin kalustettua muutamalla seuran hankkimalla telineellä, kaupungilta saadulla matolla ja alueen kouluista hylätyillä telineillä

Syksyllä 2004 Klondyke-talossa toimintaa ei voitu jatkaa, koska emme päässeet  neuvottelutulokseen silloisen vuokranantajan Kapiteelin kanssa. Löysimme onneksi vanhan peltihallikiinteistön Tuusulan ja Keravan rajalta Kirkonkylän koulun vierestä. Sieltä saimme vuokrattua 600 m2 hallitilaa. Syksyllä 2007 vuokrasimme lisää 200 m2. Kaikista rakentamissuunnitelmista on vastannut pitkäaikainen trampoliinivoimisteluvalmentajamme Esa Viitanen. Elokuussa 2017 seura vuokrasi lisätilaa Tuusulasta  Sulan-teollisuusalueelta.

Heti perustamisen jälkeen seura on ollut aktiivinen kilpailujen järjestäjä teline- ja trampoliinivoimistelussa. Vuodesta 2001 alkaen seura on järjestänyt vuosittain molempien lajien luokkakilpailuja. Kilpailujärjestämisen huippuvuosia ovat olleet 2002 ja 2005, jolloin seura toimi trampoliinivoimistelun PM-kilpailujen isäntänä. Vuonna 2009 seura järjesti nyt jo lumen alla romahtaneessa salibandy-hallissa Järvenpäässä telinevoimistelun SM- kilpailut.

Seuran ensimmäisen omien salien rakentaminen ja uuteen saliin muutto ovat olleet loistavia esimerkkejä hyvästä talkoohengestä ja monenlaisen osaamisen yhdistämisestä. Kaikkien kisojen, näytösten ja tapahtumien järjestämiseen on tarvittu monien ihmisten vapaaehtoista työpanosta.

Jokaisen jäsenen ja hänen vanhempien panosta on tarvittu, kun seura on kerännyt varoja välinehankintoihin. Menestyksekkäin kampanja oli Pilkkosten kanssa toteutettu Kanveesi-kampanja, jolla seura keräsi varat uuteen kilpakanveesiin. Kanveesi-kampanja on saanut jatketta pienemmillä kampanjoilla, joilla on kerätty varat uusiin monttupaloihin ja viimeisin alastulomattojen hankkimiseen. 2010 hankittu kanveesi jouduttiin pävittämään uuteen nykyaikaisempaan kanveesiin 2016

 

Seuran voimistelijat ovat vuosien varrella voittaneet SM- mitaleita niin teline- kuin trampoliinivoimistelussa. Samoin näissä lajeissa voimistelijamme ovat olleet edustamassa maatamme maaotteluissa ja arvokisoissa.

Telinevoimistelussa parhaiten naisten ja tyttöjen sarjoissa on menestynyt Paula Tiitta. Paulan jälkeen maajoukkueeseen on tytöissä nousseet Iida Haapala ja Ilona Kossila.

Iida Haapala edustanut Suomea nuorten ja naiste EM-kilpailuissa ja PEM-kilpailuissa.

Ilona Kossila kuului nuorten EYOF-joukkueeseen vuonna 2019 ja nuorten MM- kisajoukkueeseen.

Poikien ja miesten puolella Jarkko Pekkanen on osallistunut useasti SM kisoihin ja menestystä hän on saavuttanut erityisesti nuorten sarjoissa. Muutama vuosi sitten Voimisteluseura Helsinkiin siirtynyt hypyn EM 4 Petrus Laulumaa, on seuran kasvatteja, ja saavutti seuraa edustaessaan useita SM mitaleja. Petruksen jälkeen nuorten sarjoissa menestyi Rasmus Säämänen. Tällä hetkellä seuralla ei ole kilpatoimintaa pojissa

 

 

Voimisteluseura Keski-Uusimaa nyt ja tulevaisuudessa

 

Maailmanlaajuinen COVID-19 pandemia on tuonut paljon haasteita seuratoimintaa mm. erilaiset toiminnanrajoitusten muodossa.

Urheiluvalmennus ja urheiluseuratoiminta tarvitsee innokkaita, lähes intohimoisia, sitoutuneita ja lajia rakastavia ihmisiä tekemään yhdessä töitä seuran ja lajin eteen. Voimisteluseura Keski-Uusimaassa niitä on. Lajirakkaus luodaan lapsiin jo urheilu- liikuntauran alussa, siksi jokainen seuran harrastaja on yhtä arvokas ajatellessamme tulevaisuuden toimijoita. Monesta seurassa harrastaneesta nuoresta on jo nyt kasvanut loistava seuratoimija ja ohjaaja. Näiden nuorten varassa on seuran tulevaisuus jatkossa.

 

Pitkäaikainen haave saada uusi toimiva tila toiminnalle on toetutumassa syksyllä 2022, kun uusi seuran tarpeita vastaava halli avataan Hyrylän Urheilukeskukseen.

Talouden tasapaino ja jatkuva kulujen kasvu on suurin jatkuva kehittämiskohde. Miten takaamme kilpailukykyisen palkan liikunnan ammattilaisille ja ohjaajille? Miten jatkossa pystymme kehittämään toimintaympäristöä? Mistä tähän kaikkeen vaadittavat rahat saadaan?

 

Tärkein tavoite on säilyttää seuran toiminta-ajatus:

 

Laadukasta harrastetoimintaa naisten- ja  miesten telinevoimistelussa, teamgymissä, akrobatiavoimistelussa sekä parkourissa ja  huipulle tähtäävää kilpatoimintaa naisten telinevoimistelussa, teamgymissä  sitoutuneiden ja osaavien ohjaajien ja valmentajien ohjauksella Keski-Uudellamaalla vuodesta 1998.

 


Kiitos kaikille niille lapsille, nuorille, aikuisille, yrityksille, yhteisöille, järjestöille ja alueen kunnille ja kaupungeille, jotka olette osa seuran historiaa. 

Te olette omalla panoksellanne olleet rakentamassa Voimisteluseura Keski-Uusimaata. Toivottavasti yhteistyö jatkuu hyvässä hengessä edelleen. Onneksi olkoon meidän Voimisteluseura Keski-Uusimaa. Onnea ja menestystä meille työssä lasten ja nuorten hyväksi!

Pirkko Haapala, toiminnanjohtaja