Lajiesittelyt

NAISTEN TELINEVOIMISTELU (NTV)

Naisten telinevoimistelu on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) virallinen kilpaurheilulaji. Naisten telinevoimistelu oli ensi kerran virallisena kilpailulajina Amsterdamin kisoissa 1928. Alun perin ohjelmassa oli pelkkä joukkuekilpailu. Henkilökohtainen moniottelu ja telinekohtaiset kilpailut lisättiin mitalilajeiksi Helsingin kisoissa 1952. Naiset kilpailevat neljällä telineellä.

Hyppy

Hyppy alkaa juoksusta ja kahden jalan ponnistuksesta laudalta, joko eteenpäin tai taaksepäin. Ponnistuksen jälkeen hypyn vaiheet erotellaan seuraavasti: alkulento, käsikosketus hyppytelineeseen, loppulento ja alastulo. Hypyt jaetaan viiteen eri hyppyryhmään sen mukaan missä asennossa voimistelija tulee hyppytelineeseen sekä sen mukaan onko hyppy voltillinen vai ei.

Nojapuut

Nojapuut vaativat voimaa, rohkeutta ja koordinaatiota. Ihanteellinen sarja sisältää omaperäisiä liikeyhdistelmiä, joissa vaihtuvat monipuolisesti otteen- ja aisanvaihdot, korkeat lentovaiheiset liikkeet, käännökset, voltit, eteen- ja taaksepäin heilahtavat liikkeet sekä työskentely aisan ylä- ja alapuolella. Sarjan tulee jatkua tauotta, hyvällä rytmillä ja päättyä näyttävään alastuloon.

Puomi

Puomi on tasapainoa ja keskittymistä vaativa teline. Puomisarjan tulee sisältää akrobaattisia ja voimistelullisia liikkeitä sekä niiden yhdistelmiä. Voimistelullisia liikkeitä ovat erilaiset hypyt, piruetit sekä tasapaino-osat. Ihanteellisessa puomisarjassa voimistelija sitoo taiteellisesti tulkiten liikkeet yhtenäiseksi liikesarjaksi käyttäen koko puomin pituutta. Liikehdinnän tulee olla tyylikästä, sujuvaa ja rytmiltään vaihtelevaa. Omaperäiset sommitelmat ja notkeus katsotaan eduksi. Puomisarja saa kestää maksimissaan 1min 30 s.

Permanto

Permantosarja suoritetaan musiikin säestyksellä. Permanto on elastinen ja mahdollistaa voiman liikkeisiin lähtöihin ja pehmeyden alastuloihin. Permantosarja sisältää akrobaattisia volttisarjoja yhdistettynä tanssilliseen liikehdintään sekä voimistelullisiin hyppyihin ja piruetteihin. Sarjassa tulisi käyttää monipuolisesti koko kanveesialuetta. Notkeus, omaperäisyys, esteettisyys ja taiteellisuus katsotaan eduksi. Sarjan kestoaika on maksimissaan 1 min 30 s.

Lähde: Suomen Voimisteluliitto http://voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Naisten-telinevoimistelu/Lajiesittely

PARKOUR 

Parkour on laji, jota voi harjoitella ja harrastaa niin ulkona kuin sisällä. Ulkona lajissa käytetään hyväkseen pihojen, rakennusten ja maaston muotoja ja rakenteita. Tavoitteena on tehdä erilaisia temppuja ja liikkeitä hyödyntäen näitä rakenteita.

Tavoitteena on liikkua eteenpäin paikasta toiseen tehden temppuja ottaen vauhtia liikkeisiin esim. portaista tai kaiteista.

Sisätiloissa salilla käytetään erilaisia palkoita ja seiniä ja tolppia hyväkseen. Pakour-saleissa on rakennettu seinäpintoja ja korkokkeita, joista voin harjoitella ulkona tehtäviä liikkeitä.

Tavoite on opetella sisätiloissa matoille liikkeitä niin sujuviksi, että ne voi siirtää ulos tehtäviksi.

Parkourissa järjestetään kansainvälisiä kilpailuja muualla maailmassa. Suomessa kilpailutoiminta on vasta alkamassa. Muutamia kilpailuja lajissa on järjestetty Suomessa.

TEAMGYM (TG)

TeamGym (ent. Näytösvoimistelu) Euroopan Voimisteluliiton (UEG) alainen upea joukkuelaji, joka koostuu näyttävästä vapaaohjelmasta ja lennokkaista volttirata- ja trampettisuorituksista. Monista muusta voimistelulajista poiketen TeamGymissä kilpaillaan naisten ja miesten sarjojen lisäksi myös sekajoukkueina.TeamGym on monipuolinen laji, jota voi harrastaa pienestä lähtien aikuisiälle asti. Lajin voi aloittaa minkä ikäisenä vain ja huippujoukkueiden keski-ikä on yli kahdenkymmenen.

Vapaaohjelma

Vapaaohjelmassa tuomarit arvostelevat kolmea eri osa- aluetta: vaikeusosia, suoritusta ja sommittelua.

Volttirata ja trampetti

Volttiradan ja trampetin suorituksissa arvioidaan liiketekniikkaa, tyyliä, vartalonasentoja, alastulojen hallittavuutta ja tasapainoisuutta sekä virran tasaisuutta. Tuomarit kiinnittävät huomiota myös liikkeiden arvoon, liikesarjojen vaikeutumiseen kierrosten sisällä sekä liikevalinnan monipuolisuuteen. Trampetilla ja volttiradalla suorituksissa on tärkeää voimistelijoiden yhdenmukainen tekniikka, lentovaiheiden korkeus, usean akselin ympäri tapahtuvien kierteiden eri vaiheiden suoritustarkkuus ja suorituksen ehdoton varmuus. Lisäksi suorituksen tulee antaa vaikutelma keskeytymättömästä kokonaisuudesta

Lähde: Suomen Voimisteluliitto http://voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/TeamGym

MIESTEN TELINEVOIMISTELU (MTV)

Miesten telinevoimistelu kehittää ja vaatii urheilijalta huipputasolla voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä, notkeutta, kehonhallintaa ja koordinaatiota. Nykyisenkaltaisena ollut Olympialajina vuodesta 1936 lähtien. Nykyisin Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä .

Permanto

Permanto on elastinen ja mahdollistaa voiman liikkeisiin lähtöihin ja pehmeyden alastuloihin. Voimistelijan tulee esittää permannolla liikkeitä jotka osoittavat voimaa ja notkeutta. Jokaisen kilpailusarjan tulee sisältää Code of Points oppaan määräämiä liikkeitä kuten eteen- ja taakse volttisarjoja. Kilpailuissa sarjan aikana permanto aluetta tulee käyttää monipuolisesti sekä voimistelijan tulee näyttää persoonallista ilmaisua ja suorittamista.

Hevonen

Hevosella kilpailusarjan tulee olla sujuva jatkuva liikeketju koostuen erilaisista pyörimis- ja heiluriliikkeistä, käyttäen monipuolisesti koko telinettä.

Renkaat

Renkaat ovat 2,55 metrin kourkeudella. Rengassarjan tulee sisältää voima-, kehonhallinta- ja tasapainoliikkeitä. Voimistelijan tulee tehdä etee- ja taakseheilausten sarjoja sekä erilaisia pitoja. Sarja tulee päättä akrobaattiseen alastuloon.

Hyppy

Hyppytelineen korkeus on 1,35 metriä ja juoksuvauhdin pituus on 25 metriä. Jokainen hyppy arvostellaan sen vaikeuden ja arvon mukaan. Voimistelijan tulee osoittaa puhtaita voimakkaita liikkeitä yhdistettynä hypyn korkeuteen ja pituuteen. Hyppy tulee päättää hallittuun alastuloon. arvosteluun vaikuttaa voimistelijan kehonhallinta sekä alastulo asento.

Nojapuut

Nojapuiden aisojen korkeus on 1,75 metriä. Kuten renkaat myös nojapuut vaativat erilaisia heilunta-, pito- ja voima osia. Voimistelijan tulee ”matkustaa” nojapuiden pituus suunnassa sekä voimistella aisojen ylä- sekä alapuolella. Sarja tulisi suorittaa lähestulkoon kokoajan liikkeellä ollen, ilman suuria pysähdyksiä.

Rekki

Rekin korkeus on 2,55 metriä. Voimistelijan tulee tehdä jatkuvia heiluntaliikkeitä koskettamatta rekkitankoa vartalolla. Sarjan aikana voimistelijan täytyy tehdä otteiden vaihtoja, heiluntaliikkeitä eteen- ja taaksepäin sekä irrotuksia. Alastulo on tärkeä osa sarjaa, sen tulee olla akropaattinen ja näyttää hyvin vaikuttavalta.

Lähde: Suomen Voimisteluliitto http://voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Miesten-telinevoimistelu

TRAMPOLIINIVOIMISTELU

Trampoliinivoimistelussa on kilpailtu 1940-luvulta lähtien. Suomeen trampoliinivoimistelu rantautui pysyvästi vuonna 2000, ja samana vuonna laji oli ensimmäisenä kertaa mukana olympialaisissa. Trampoliinivoimistelussa tehdään erilaisia eteenpäin ja taaksepäin pyöriviä liikkeitä ponnistaen trampoliinilta mahdollisimman korkealle. Synkro- eli parikilpailussa kaksi voimistelijaa suorittaa samat sarjat vierekkäisillä trampoliineilla mahdollisimman samanaikaisesti. 

Trampoliinivoimisteluperheeseen kuuluu myös DMT eli tuplaminitrampoliini, jolla tehdään juoksuvauhdin jälkeen kaksi liikettä, joista jälkimmäinen tullaan alas patjalle. Kolmas trampoliinivoimistelulaji on tumbling, joustava volttirata, jolla tehdään lyhyen mutta nopeatempoisen juoksuvauhdin jälkeen kahdeksan liikkeen volttisarja.

Lähde: Suomen Voimisteluliitto

 http://voimistelu.fi/fi/Kilpavoimistelu/Trampoliinivoimistelu